İhtiyati tedbir kararına itiraz mı istinaf mı?
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 341. maddesi, hangi kararlara karşı istinaf yoluna başvurulabileceğini düzenlemiş olup, ihtiyati tedbir talebinin kabulü halinde, istinaf üzerine verilecek karara karşı istinaf imkânı sağlanmıştır. Bu nedenle ihtiyati tedbire karşı istinaf yoluna başvurulamaz.
İhtiyati tedbir kararına karşı nereye itiraz edilir?
İtiraz, ihtiyati tedbiri veren mahkemeye yapılmalıdır. Ancak ihtiyati tedbir, dava açılmadan önce verilmiş ve esas hakkındaki dava itirazdan önce açılmışsa (HUMK, m. 109), ihtiyati tedbire itiraz, esasa bakan mahkemeye yapılmalıdır (HUMK, m. 108, II c. 1).
İstinaf mahkemesinden ihtiyati tedbir talep edilebilir mi?
İlk derece mahkemesinden ihtiyati tedbir istenemez, çünkü istinaf başvurusu yapılmasa bile ilk derece mahkemesi artık davaya bakamaz.
İhtiyati tedbir kararı temyiz edilebilir mi?
İhtiyati tedbir kararının gerekçeli karar olarak yazılması gerekir ve Yargıtay’ın gerekçeli karar üzerinden bunu incelemesi mümkündür. İhtiyati tedbir için itiraz edilen başvurunun reddedildiği kararın incelenmesi mümkün değildir.
İhtiyati tedbir kararının reddi halinde ne yapılır?
Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 341/1. maddesine göre, ihtiyati tedbir taleplerini reddeden veya kabul eden kararlara karşı temyiz hakkı vardır. Temyiz üzerine verilen kararlara karşı yasal işlem başlatma, yani temyiz hakkı vardır.
Hangi ara kararlar istinaf edilebilir?
(1) İlk derece mahkemelerinin kesin kararları ile ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz taleplerinin reddedilmesi ve bu taleplerin kabulü hâlinde, istinaf üzerine verilecek kararlara karşı istinaf yoluna başvurulabilir. (2) Miktarı veya değeri bin beş yüz Türk Lirasını geçmeyen mal davalarına ilişkin kararlar kesindir.
Mahkeme ihtiyati tedbir kararı nasıl kalkar?
Dava açıldıktan sonra ihtiyati tedbir istenmesi halinde, davacının başka bir işlem yapmasına gerek yoktur; ancak, dava açılmadan önce ihtiyati tedbir kararı verilmiş ise, esas dava, bu kararın infazının istendiği tarihten itibaren iki hafta içinde açılmalıdır. Aksi halde tedbir kendiliğinden ortadan kalkar (HMK m. 397/1).
İhtiyati tedbirin kaldırılması kararının kesinleşmesi gerekir mi?
İcra mahkemesinin verdiği kararlar kanuna uygundur ve verildiği anda sonuç doğurur; hukuken bağlayıcı olmak zorunda değildir. Bu nedenle icra mahkemesinin verdiği ihtiyati tedbirler kararın verildiği tarihte sona erer.
İkinci kez ihtiyati tedbir istenebilir mi?
İhtiyati tedbir, esas dava açılmadan önce veya dava devam ederken, hatta yargılama devam ederken mahkemeden istenebileceği gibi, gerek görülmesi halinde birden fazla kez de istenebilir.
HMK ihtiyati tedbir ne zaman kalkar?
HMK 397/2. Maddeye göre, ihtiyati tedbirin etkisi, aksi belirtilmediği takdirde, nihai karar kesinleşinceye kadar devam eder. Bu durumda, ilk derece mahkemesinin davacıya karşı kovuşturmanın durdurulmasına karar vermesi gerekirken, yazılı gerekçelerle şikayetin reddedilmesi uygun olmamıştır.
İhtiyati haciz kararı istinaf edilebilir mi?
İTİRAZ EDİLEBİLECEK DURUMLAR (HMK 341. madde) – İlk derece mahkemesinin kesinleşmiş kararları, – “İhtiyati tedbir” ve “ihtiyati haciz” kararları Kararlara karşı itiraz edilebilir.
Görevsiz mahkeme ihtiyati tedbir kararı verebilir mi?
Yetkili olmayan bir mahkemeye ihtiyati tedbir talebinde bulunulması halinde mahkeme, başvuruyu reddetmek zorundadır.
İhtiyati tedbir kararına karşı itiraz nereye yapılır?
Önlemle ilgili itiraz, önlemi çıkaran mahkemeye başvuruda bulunularak yapılabilir. Temyiz eden, itirazının nedenlerini açıkça belirtmeli ve itirazının temelini oluşturan tüm delilleri başvurusuna eklemelidir.
Temyiz edilemeyen kararlar nelerdir?
Babalığa ilişkin davalar hariç olmak üzere, nüfus kayıtlarının düzeltilmesine ilişkin davalarda Yargıtay’ın verdiği kararlara karşı Yargıtay’a başvurulamaz ve ihtiyati tedbir, ihtiyati haciz gibi geçici koruma kararlarına karşı dava açılamaz.
Ara karar ne zaman istinaf edilir?
Hukuk davalarında istinaf süresi, hükmün tebliğinden itibaren iki haftadır (HMK m. 345).
Mahkeme ihtiyati tedbir kararı nasıl kalkar?
Dava açıldıktan sonra ihtiyati tedbir istenmesi halinde, davacının başka bir işlem yapmasına gerek yoktur; ancak, dava açılmadan önce ihtiyati tedbir kararı verilmiş ise, esas dava, bu kararın infazının istendiği tarihten itibaren iki hafta içinde açılmalıdır. Aksi halde tedbir kendiliğinden ortadan kalkar (HMK m. 397/1).
İstinaf ihtiyati haczi durdurur mu?
İhtiyati haciz kararında (Medeni Kanun’un 341 ve 352/1-b maddelerine göre) belirlenen teminat tutarına karşı temyiz yoluna başvurulamaz. Temyiz, ihtiyati haciz kararının infazını durdurmaz ve bölge mahkemesinin karara karşı temyiz üzerine verdiği karar kesindir.
İhtiyati hacze karşı hangi kanun yoluna başvurulur?
Bu karara karşı istinaf yoluna başvurulabilir. Ancak, istinaf başvurusunun ihtiyati haciz kararının infazının sona ermesi sonucunu doğurmadığı vurgulanmalıdır.
İhtiyati hacze itiraz hangi mahkemeye yapılır?
İtiraz üzerine verilen karara karşı istinaf yoluna başvurulabilir. Bölge mahkemesi bu başvuruyu inceler ve karar kesinleşir. Ancak istinaf yoluna başvurulması ihtiyati haciz kararının infazını durdurmaz.
Kaynak: atanurnakliyat.com.tr