İçeriğe geç

Bigadiç Ne Anlama Gelir

Bigadiç kelimesinin anlamı nedir?

Bigadiç’in bilinen en eski adı “şans tanrıçasının ikizi” anlamına gelen Didi-Moti-He’dir. Bigadiç gibi isimlerin ayrıca “suyu bol yer”, “kuyusu çok olan yer”, “ıslak yer”, “su ovası, sulu yer” anlamına geldiği bilinmektedir.

Bigadiç Alevi mi?

Alevi Bektaşi inancına sahiptirler. Bu köylerin kuruluş tarihleri ​​tam olarak bilinmemekle birlikte, köylerin eski sakinlerinin ifadelerine göre göçebe Türklerdir. Bu nedenle yerleşik yaşamın temelleri yaklaşık 200 yıldan daha eski olamaz.

Balıkesir Bigadiç hangi Türk boyundandır?

Güvemçetmi köyü, 1862 yılında Ahmet Vefik Paşa’nın çıkardığı iskân kanunu ile zorla iskân edilen ve günümüze kadar konargöçer olarak yaşayan Oğuz Türklerinin İlyaslı (Ellezli) aşiretine mensup Çepni (bkz: Çepnis) aşireti tarafından kurulmuştur. Güvem ilçesine bağlı Çebni Hayta Süleyman beldesine bağlı, Okuf ilçesi civarındadır.

Bigadiç’in neyi meşhur?

BİGADİÇ’İN ÜNLÜ YEMEĞİ Bigadiç yahnisi ilçenin alametifarikası olsa da, çocuk güveci oldukça meşhurdur. Oğlak yahnisi Bigadiç’teki tüm kasaplarda Mart’tan Eylül’e kadar bulunur. Oğlak yahnisi’ni meşhur yapan şey tadıdır. Lezzetli olmasının sebebi çocukların organik beslenmesidir.

Bigadiçin’in kaç tane köyü var?

72 köyü ve 2 bucağı vardır. İskele köyünde bir topluluk vardır. Ovanın kenarındaki tepelerin eteklerinde kırsal yerleşimler ortaya çıkmıştır.

Bigadiç nerenin?

Bigadiç, Marmara Bölgesi, Güneydoğu Marmara alt bölgesinde Balıkesir ilinde yer almaktadır. Kasaba, Balıkesir’e 38 km uzaklıkta eski Balıkesir-İzmir yolu üzerinde yer almaktadır. Uzaklıkta kurulmuştur. Deniz seviyesinden yüksekliği 180 m’dir. Yüzölçümü 1007 km2’dir. Bigadiç ilçesi orman bakımından zengindir.

Balıkesirliler Alevi mi?

Balıkesir nüfusunun çoğunluğu Sünni, bir kısmı Alevi inancına mensuptur. Bu nedenle ilde hem cemevleri hem de camiler bulunmaktadır.

En çok hangi ilde Alevi var?

Alevilerin üçte biri İstanbul bölgesinde yaşamaktadır ve en yoğun oldukları bölgeler Ankara, Adana, Balıkesir, Eskişehir, Bursa, Antalya, Aydın ve Damal, Ardahan illeri ile Erzincan, Sivas, Tunceli, Tokat ve Kahramanmaraş’tır. Orta ve Doğu Anadolu ilçelerinden gelmektedir.

Rize’de Alevi var mı?

Burada yağmur duası yapılmadan önce kurban kesilir. İl genelinde çeşitli Alevi köyleri olmasına rağmen Kavak ve Ladik ilçelerinde daha kalabalık Alevi toplulukları vardır.

Balıkesir soyu nereden gelir?

Tarihçilere göre Balıkesir ismi Bizans İmparatoru Hadrianus’un av partileri için yaptırdığı Paleo Kastro (Eski Kale) kelimesinden gelmektedir. Tarihi bir gerçekliği de olan bu isim daha sonra halk etimolojisi sayesinde çeşitli hikayelere ve yorumlara konu olmuştur.

Balıkesir Yörükleri kimdir?

Bunlar 1862’den sonra yerleşip köy kurmak zorunda bırakılan Türkmenlerdir. Başlıca Yörük grupları: Karakeçili, Yağcıbedir, Kılaz, Hardal, Nacakçı, Yüncü, Kubaş, Kızılkeçili, Şehitli, Söğüt, Kirli Kubaş, Kebekli Avşarı, Horturum Yörük.

Bigadiç nasıl bir yer?

Bigadiç ilçesi orman bakımından zengindir. İğne yapraklı ağaçlar en büyük paya sahiptir. Toplam alanın %47’si orman alanıdır. İlçe çevresinde çok fazla orman olmasa da Alaçam ve Ulus Dağı çam ormanlarıyla kaplıdır.

Bigadiç bor madeni kimin?

Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Türkiye’de ağırlıklı olarak bor mineralleri ve türevlerini çıkaran kamuya ait bir madencilik ve kimya kuruluşudur.

Bigadiç’in nüfusu kaç?

2023 yılında Bigadiç nüfusu 49.177 olacak. Bu nüfusun 25.440’ı erkek, 23’ü ise köyde yaşayanlardan oluşuyor.

Bigadiç Kalesi ne amaçla yapılmıştır?

Bigadiç Kalesi – Balıkesir Balıkesir’in Bigadiç ilçesinin doğusundaki bir tepede, MS 6. yüzyılda Bizanslılar tarafından inşa edilen Achyraos Kalesi’nin kalıntıları bulunmaktadır. Yunan işgali sırasında karargah olarak kullanılan kalenin dış surları, yıllar içinde yaşanan yıkımlara rağmen günümüze kadar ulaşmıştır.

Bigadiç Kalesi ne amaçla yapılmıştır?

Bigadiç Kalesi – Balıkesir Balıkesir’in Bigadiç ilçesinin doğusundaki bir tepede, MS 6. yüzyılda Bizanslılar tarafından inşa edilen Achyraos Kalesi’nin kalıntıları bulunmaktadır. Yunan işgali sırasında karargah olarak kullanılan kalenin dış surları, yıllar içinde yaşanan yıkımlara rağmen günümüze kadar ulaşmıştır.

Bigadiç’in nüfusu kaç?

2023 yılında Bigadiç nüfusu 49.177 olacak. Bu nüfusun 25.440’ı erkek, 23’ü ise köyde yaşayanlardan oluşuyor.

Bigadiç hangi ilçeye yakın?

İlçe Balıkesir’e 38 km uzaklıkta eski Balıkesir-İzmir yolu üzerinde bulunmaktadır. Uzakta kurulmuştur. Balıkesir ilinin güneydoğusunda bulunan Bigadiç, kuzeyinde Kepsut, güneyinde Sındırgı, batısında Savaştepe ve doğusunda Dursunbey ile çevrilidir. Deniz seviyesinden yüksekliği 180 m, yüzölçümü 1007 km2’dir.

Bigadiç Panayırı ne zaman bitiyor?

Bigadiç Belediyesi, 19-25 Ağustos 2024 tarihleri ​​arasında düzenlenecek geleneksel Bigadiç Panayırı için hazırlıklarını sürdürüyor.

Kaynak: atbiktisadi.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

betroad