İçeriğe geç

Asliye Hangi Davalara Bakar

Asliye hukuk mahkemesinde hangi davalar görülür?

Asliye Hukuk Mahkemesi; Özel hukuktan doğan uyuşmazlıklara bakmakla görevli asıl mahkemedir (TTK 6100, md. 2). Yani özel hukuk davalarının görüldüğü, genel yetkili ve tek hâkimli asliye hukuk mahkemesi olup, yetkisi belirli bir şeye veya kişiye bağlı değildir.

Asliye hukuk mahkemesi nelere bakar örnek?

Asliye Hukuk Mahkemesi’nde hangi davalar görülür? Tapu iptali ve tescili davası, Hacizin önlenmesi davası, Geçit hakkı davası, Geçit hakkı davası, İşgal nedeniyle haksız tazminat veya ceza davası, Mülkiyetin tespiti davası, Önalım davası, Zilyetliğin tespiti ve korunması davaları, Diğer makaleler…

Asliye sulh mahkemesi neye bakar?

Sulh Hukuk Mahkemesi, belirli özel hukuk davalarını görmek için kurulmuştur ve Asliye Hukuk Mahkemesi olan Ana Mahkeme ile birlikte genel mahkemelerden biridir. Her adliyede Sulh Hukuk Mahkemesi bulunması zorunludur. Kanun aksini öngörmediği sürece, bu mahkeme çekişmesiz hukuki meselelerle ilgilenir.

Sulh ve asliye arasındaki fark nedir?

Genel mahkemelerden biri olan Asliye Hukuk Mahkemesinin görevi asıl görev olup, Sulh Hukuk Mahkemesinin görevi istisnadır. Sulh Hukuk Mahkemesinin bakacağı özel bir kanun hükmünde açıkça belirtilmeyen bütün dava ve işler Asliye Hukuk Mahkemesinde görülür.

Asliye mahkemeleri neye bakıyor?

İlk derece ceza mahkemelerinin görevleri arasında suç işlemiş kişileri yargılamak, dosyaları incelemek, delilleri değerlendirmek ve karar vermek yer alır. Mahkemeler ceza davalarına karar verme yetkisine sahiptir ve kararları hukuka uygun olmalıdır.

Asliye hukuk mahkemeleri hangi konulara bakar?

Asliye Hukuk Mahkemeleri, tapu iptali, tohum müdahalesi ve yıkımı, tescil, maddi ve manevi tazminat, alacak, itirazın iptali davaları, kamulaştırma davaları, yaş düzeltme, isim düzeltme, tapu sicilinin düzeltilmesi gibi davalara bakmakta olup, tutar ve değer her yıl değişmektedir.

Asliye nedir kısaca?

Asliye ceza mahkemeleri, diğer ceza mahkemelerinin görev alanına girenler dışında kalan bütün dava ve işlere tek hâkim olarak bakan temel ceza mahkemeleridir.

Hangi dava hangi mahkemede açılır?

Davanın doğru mahkemede ve doğru başvuruyla açılması gerekir. Örneğin, mülkiyetle ilgili davalar hukuk mahkemelerinde, idari eylem ve işlemlerle ilgili davalar ise idari mahkemelerde açılır. Ceza davaları savcılar tarafından açılır, bireyler tarafından değil.

Adli yargı hangi davalara bakar?

Mahkemeler, genel olarak kişilerin özel hukukta (kişisel, aile, miras, eşya, borç ve ticaret hukuku) karşılaştıkları hukuki sorunların çözümlendiği yerlerdir.

Kaç çeşit mahkeme vardır?

Buna göre Türk yargı sistemi, yargı organı (ilk derece mahkemeleri, bölge idare mahkemeleri ve Yargıtay), idari yargı (ilk derece mahkemeleri, bölge idare mahkemeleri ve Danıştay), anayasa yargısı (Anayasa Mahkemesi) ve uyuşmazlık yargısı (İtiraz Mahkemesi) olmak üzere üçe ayrılmıştır.

Nöbetçi mahkeme neye bakar?

Her adliye binasında, mesai saatleri dışında, hafta sonu ve resmi tatillerde görülen davalar ile mahkeme işlerine bakmak üzere yeteri kadar Cumhuriyet savcısı ile sulh ceza mahkemelerinden, asliye ceza mahkemelerinden, ağır ceza mahkemelerinden ve infaz ceza mahkemelerinden birer görevli hizmet mahkemesi olarak görev yapar.

Yer davalarına hangi mahkeme bakar?

Konuya göre değişmekle birlikte gayrimenkul davaları aşağıdaki mahkemelerde görülür: Tapu ve Kadastro Mahkemeleri. Sulh Hukuk Mahkemeleri. Asliye Hukuk Mahkemeleri.

Sulh ceza hangi suçlara bakar?

Türkiye’deki sulh ceza mahkemelerinde, iki yıla kadar (iki yıl dahil) hapis ve ilgili para cezaları ile bağımsız olarak kararlaştırılan para cezaları ve güvenlik tedbirlerine ilişkin hükümlerin uygulanması için davalar görülmektedir. Ayrıca, özel kanun ve yönetmelikler davayı sulh ceza olarak nitelendirmektedir.

Sulh Hukuk Mahkemesi ne iş yapar?

Sulh Hukuk Mahkemesi; Asliye Hukuk Mahkemeleri ile birlikte, bazı özel hukuk davalarına bakmak üzere kurulan, asliye hukuk mahkemeleri arasında yer alan iki genel mahkemeden biridir (5235 sayılı Kanun’un 4. maddesi). Sulh Hukuk Mahkemeleri tek hakimlidir. Bulundukları il veya ilçenin adını alırlar.

Sulh ceza ile asliye ceza arasındaki fark nedir?

Kanun açıkça bir mahkemenin yargı yetkisine izin veriyorsa, o mahkeme davaya bakar. Sulh ceza hakimlerinin, yüksek ceza mahkemelerinin ve diğer özel mahkemelerin görev alanına girmeyen tüm davalar ve konular ilk derece ceza mahkemeleri tarafından görülür.

Asliye hukuk mahkemesi davaları ne kadar sürer?

Birinci derece prosedürünün ne kadar süreceği çeşitli faktörlere bağlıdır. Son zamanlarda geliştirilen hedef son tarih uygulamasına bağlı olarak amaç, hukuk mahkemesi işlemlerini 300 ila 390 gün içinde tamamlamaktır.

Asliye hukuk mahkemesi adli mi idari mi?

Madde 2 – Görev, asliye hukuk, ceza ve sulh mahkemelerine aittir. Madde 3 – Asliye hukuk mahkemeleri bölge mahkemeleridir. Madde 4 – Hukuk mahkemeleri, sulh hukuk mahkemeleri, asliye hukuk mahkemeleri ve özel kanunlarla kurulmuş diğer hukuk mahkemeleridir.

Asliye ticaret mahkemesi hangi davalara bakar?

Asliye Ticaret Mahkemesi ile Asliye Hukuk Mahkemesi arasındaki ilişki göreve değil, iş bölümüne dayanır. (Türk Ticaret Kanunu’nun 4. ve 5. maddeleri) Asliye Ticaret Mahkemesi, kanunla gösterilen ticari davalara bakar. Asliye Hukuk Mahkemesi, ticari davalar hariç olmak üzere, hukuk davalarına (dar anlamda hukuk davaları) bakar.

Hangi dava hangi mahkemede açılır?

Davanın doğru mahkemede ve doğru başvuruyla açılması gerekir. Örneğin, mülkiyetle ilgili davalar hukuk mahkemelerinde, idari eylem ve işlemlerle ilgili davalar ise idari mahkemelerde açılır. Ceza davaları savcılar tarafından açılır, bireyler tarafından değil.

Kaynak: ykelektrikistanbul.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sitemap
google