İçeriğe geç

Trabzon Araklı Ne Zaman Ilçe Oldu

Trabzon Araklı hangi boydan?

Etimoloji. Mevcut ismin en eski kayıtlı biçimi, 15. yüzyıla ait bir Trabzon İmparatorluğu belgesinde “Herakleia” olarak ve Sürmene çetesiyle ilişkili bir köyün adı olarak görünmektedir.

Araklı kelimesinin anlamı nedir?

Araklı adı aslında, Trabzon İmparatorluğu’nun son dönemindeki resmi kayıtlarda “Herakleia” olarak geçen köyün adının, halk etimolojisi açısından, Osmanlı döneminde aynı bölgede rakı üretiminin yoğunlaştığı ve şarap anlamına gelen “Araklı”dan türetilmesiyle oluşmuştur.

Trabzon Ortahisar ne zaman ilçe oldu?

Ortahisar ilçesi, 6 Aralık

Sürmene ne zaman ilçe oldu?

1953 yılında Araklı ilçesinin kurulmasıyla Sürmene’nin birçok köyü ayrılarak bu yeni kurulan ilçeye bağlanmıştır. 1990 yılında Köprübaşı ilçesinin kurulmasıyla bazı köyleri bu yeni kurulan ilçeye bağlanmıştır.

Araklı laz mı?

Araklı, Laz toplumunun yaşadığı bir diğer Trabzon ilçesidir. Lazların tarihi ve kültürel mirasının izleri burada açıkça görülebilir. Tonya ve Maçka, farklı etnik grupların ve Lazların bir arada yaşadığı ve kültürel çeşitliliğin zengin olduğu ilçelerdir.

Araklı kaç yılında ilçe oldu?

Araklı ilçesi Sürmene ilçesine bağlı bir bucak merkezi iken 27.02.2018 tarihinde;

Araklının neyi meşhur?

Trabzon Araklı yöresinden hamsili kara lahana yemeği 👇 📷👉 Züleyha Akyıldız 🚩 Tarif: Özellikle Araklı’da kış mevsiminde hazırlanan, Trabzon yöresine ait çok güzel bir kara lahana yemeğidir. Atalarımızın “hamsi guliya” dediği kara lahana yemeğimiz adından da anlaşılacağı üzere hamsi ile hazırlanır.

Araklı’nin nüfusu kaç?

TÜİK, Araklı’nın yeni nüfus sayısını açıkladı, buna göre Araklı’nın mevcut nüfus sayısı 51 bin 124 kişi olarak açıklandı.

Araklının kaç mahallesi var?

TUİK 2019 verilerine göre Araklı’nın nüfusu 48.660’dır. MAHALLELER – 03.05.2020 02:32 10384 kez okundu. TUİK 2019 verilerine göre Araklı’nın nüfusu 48.660’dır.

Trabzon hangi ilden ayrıldı?

Bugün Samsun’dan sonra Karadeniz bölgesinin ikinci büyük şehridir. 12 Kasım 2012’de çıkarılan şehir yasasıyla şehir büyükşehir belediyesi olmuş, merkez ilçe kaldırılmış ve Ortahisar ilçesi kurulmuştur.

Trabzon’un en büyük ilçesi hangisidir?

Şehrin merkez ilçesi Ortahisar’dır (322.000 m2).

Trabzon’u kim fethetti?

Daha sonra Fatih Sultan Mehmet önderliğindeki Osmanlı kuvvetleri bölgeyi kuşattı, 1461’de Trabzon’u fethetti ve Komnenos egemenliğine son verdi. Osmanlı döneminde Trabzon başlangıçta şehzadeler ve valiler tarafından bir eyalet ve sancak olarak yönetildi. İlk sancak beyi Hızır Bey’di.

Trabzon Köprübaşı ne zaman ilçe oldu?

Daha sonra 1965 yılında Fidanlı, Akpınar ve Gündoğan ilçeleri birleştirilerek KÖPRÜBAŞI İLİ kurulmuştur. 5 Mayıs 1990 tarihinde 3644 sayılı Kanunla Sürmene ilçesinden ayrılarak yeni ilçe olarak kurulmuştur.

Trabzon Sürmene hangi Türk boyundandır?

Fatih Sultan Mehmed döneminde Karamanoğulları’ndan Türkmenler, Oğuzların Avşar kabilesi ve Halep-Irak bölgesinden Türkmenler de Trabzon’a yerleşmişti. Bu dikkat çekicidir. Hem Hristiyan Kuman-Kıpçak Türkleri hem de Çepni Türkleri, Doğu Karadeniz bölgesinin Türk yurdu haline gelmesinde etkili olmuştur.

Zavli ne demek?

[1] (Köyler) Trabzon ili Sürmene ilçesine bağlı Muratlı köyünün eski adı.

Trabzonlular hangi Türk boyundan?

Fatih Sultan Mehmed döneminde Karamanoğulları’ndan Türkmenler, Oğuzların Avşar kabilesi ve Halep-Irak bölgesinden Türkmenler de Trabzon’a yerleşmişti. Bu dikkat çekicidir. Hem Hristiyan Kuman-Kıpçak Türkleri hem de Çepni Türkleri, Doğu Karadeniz bölgesinin Türk yurdu haline gelmesinde etkili olmuştur.

Trabzon kökeni nereden gelir?

Şehrin bilinen en eski yerleşiminin kalıntıları, Tabakhane ve Zağnos dereleri arasında düzensiz yükseklikte, masa şeklinde bir alanda tespit edilmiştir. Bu nedenle, Trabzon adının genellikle masa veya trapezoidal şekil anlamına gelen eski Yunanca “trapezos” kelimesinden geldiğine inanılmaktadır.

Rizeliler hangi Türk boyundan?

Çoruh Vadisi’ne yerleşen Kıpçak boyundan Kubasar ailesi ve takipçileri, 1195 yılında doğudan gelen Yeni Kıpçaklar’ın gelmesiyle rahatsız olmuşlar ve Bizans egemenliğindeki Rize ve Trabzon yöresine yerleşmişlerdir.

Trabzon ne göçmeni?

Fatih Sultan Mehmed döneminde Trabzon’a Karamanoğulları ailesinden Türkmenler, Oğuzların Avşar boyundan Türkmenler ve Halep-Irak bölgesinden Türkmenler de yerleştirilmiştir. Trabzon, Osmanlı İmparatorluğu’nun dağılmasından sonra Kırım Türkleri tarafından da yerleşim yeri olarak seçilmiştir.

Kaynak: dostelihasar.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu veren siteler 2025
Sitemap